2012. június 25.


Gyümölcsös sütik

Epres-rebarbarás-cseresznyés crumble

Az összes kedvenc gyümölcsömet beletettem egy hőálló tálkába, megszórtam morzsával betettem a sütőbe és kész is volt a ropogós tetejű, belül sűrű, gyümölcsös morzsasüti!:)

Még jó, hogy egyszerre van a szezonjuk, és mindből volt még egy kicsi itthon! Természetesen ízlés szerint lehet variálni a tölteléket, ez benne a legszebb, de így együtt ez a három különösen jó. Tényleg minimális időráfordítást igényel (kb. a leghosszabb időt a gyümölcsök megtisztítása veszi el), és nagyon-nagyon finom! Készítettem hozzá vaníliás mártást is, így együtt tökéletes nyári desszert lett!

Eper&rebarbara&cseresznye

Hozzávalók

Morzsa:

  • 7 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 7dkg cukor
  • 5 dkg zabpehely
  • 1 ek. szeletelt mandula
  • csipet őrölt kardamom
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • eper
  • rebarbara
  • cseresznye ízlés szerinti arányban és mennyiségben
  • 2 ek. cukor
  • 1 púpos ek. keményítő
  • fél citrom reszelt héja

Vanília mártás:

  • 3 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • VAGY: 10g vaníliás pudingpor és 2 dl tej

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk/meghámozzuk/kicsumázzuk és felkockázzuk.
  2. Egy nagyobb tálban összekeverjük őket a cukorral és a keményítővel és a reszelt citromhéjjal.eper-rebarbara-cseresznye
  3. A morzsa összes hozzávalóját aprítógépbe tesszük és az egészet pár másodperc alatt így összemorzsásítjuk.A morzsa hozzávalói
  4. Ilyen lesz:Kész a morzsa
  5. A gyümölcsöket ezután hőálló kerámia formákba kanalazzuk (bögre is megteszi, lényeg, hogy hőálló legyen) és alufóliával bélelt sütőlapra tesszük (azért kell alá, mert folyni fog a leve sütés közben)Gyümölcs
  6. Egyenlően elosztjuk a tetejükön a morzsát és mehet is a sütőbe.Mehet a sütőbe!
  7. 200 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára és ropogósra sül a teteje.
  8. Addig elkészítjük a vaníliás mártást: a tejet langyosítsuk meg, a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsük rá a meleg tejet.
  9. Töltsük vissza az egészet egy lábasba  és közepes lángon sűrítsük be pár perc alatt. (nem kell nagyon sűrűnek lennie, mert kicsapódhat a tojás!)Vanília mártás
  10. Egyszerűsített változat: a 10g pudingporból a leírás szerint, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és 2 dl tejjel híg mártást főzünk.
  11. Megvárjuk, míg a morzsasütik langyosra hűlnek és ekkor tálaljuk a vanília mártással.

Crumble

Crumble

Morzsasüti