2013. május 4.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron

Epres-kókuszos macaron

Ismét macaront készítettem, és most, hogy van már friss eper, mi más is lehetne a töltelék, mint egy finom házi eper dzsem!

Az epres-kókuszos macaron ötlete már a múltkor, a raffaello ízű nyuszi macaronoknál felvetődött, akkor viszont inkább nem akartam megtölteni őket piros töltelékkel. Most viszont, hogy már végre szezonja van az epernek, muszáj volt kipróbálnom eper töltelékkel is a kókuszos habcsókokat. Mivel a kókusz fele-fele arányban került bele a mandulával, ezért a felületük nem lesz szép sima, de ez semmit nem ront az élvezeti értékén, sőt… Az íze együtt hihetetlenül finom! Ha a macaron készítést mégsem válllalnátok be, de szívesen kipróbálnátok a kókusz-eper ízkombinációt, ajánlom az epres-kókuszos tekercset!:)

Epres-kókuszos macaron

Hozzávalók

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg kókusz reszelék
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)

Töltelék:

  • 25 dkg eper
  • 10 dkg cukor
  • VAGY sűrű (házi) eperlekvár

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. A kókuszt is porcukorral átdaráljuk (sajnos így is maradnak benne nagyobb darabok, amitől majd kicsit rücskös lesz a habcsókok felülete)A kókuszt átdaráljuk porcukorral
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már érezhetően kemény és mikor kicsit kiemeled a robotgépet a tál széléhez csapódik.Hozzáadjuk a szirupot a fehérjéhez
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig.A fehérje hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros kókuszos mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Hozzákeverjük a mandulát
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőlapot használtam.A nyuszik háta
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. Mivel fehérek, könnyen megbarnulhatnak, ezért miután kinőttek a talpacskák, fedjük le őket óvatosan sütőpapírral és így süssük tovább.
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. Elkészítjük a tölteléket: az epreket megmossuk, kicsumázzuk és botmixerrel kicsit átdaráljuk.Átpürésítjük az epret
  10. A cukorral együtt lábasba tesszük és egészen sűrű lekvárt főzünk belőle.Sűrű eperlekvár
  11. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  12. Összeállítjuk a macaronokat: az egyik habcsók aljára kanalazunk az eperlekvárból és óvatosan rányomunk egy másikat.

Érdemes csak fogyasztás előtt megtölteni őket, mert a lekvár miatt könnyen elázhatnak!

Epres-kókuszos macaron

Epres-kókuszos macaron