2012. május 19.


Gyümölcsös sütik, Száraz sütik, Felfújt

Epres kalácsfelfújt

A többnapos kalácsmaradék felhasználásának legjobb módja: így nem kell kidobni semmit és fél óra alatt egy nagyon finom és egyszerű epres desszertet készíthetünk.

Igazából bármilyen édes péksütemény jó hozzá, akár briós is. Én most kakaós kalácsot tettem bele, mert az árválkodott itthon napok óta. Szerintem nagyon finom, csak ajánlani tudom, akár tízórainak is vagy ebéd utáni desszertnek. Legjobb, ha langyosan tálaljuk, mert ahogy hűl, összeesik.

Kalács a felfújtba

Hozzávalók

(4 adaghoz)

  • 20 dkg szikkadt (de még jobb, ha száraz) kalács
  • 4 dl tej
  • 4 ek. méz
  • 3 ek. mascarpone
  • 2 tojás
  • csipet őrölt fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 8-10 szem eper
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés

  1. Az epret megmossuk és felkockázzuk.Eper
  2. A kalácsot apró darabokra tépkedjük és kivajazott hőálló kerámiatálkákba halmozzuk.
  3. Közéjük dugdossuk az eperkockákat.Készül a felfújt
  4. Egy tálban összekeverjük a tejet a tojásokkal, a mézzel és a mascarpone-val, majd hozzáadjuk az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat.
  5. Az így elkészült öntetet a kalácsokra öntjük.Készül a felfújt
  6. Sütőpapírral/alufóliával bélelt sütőlapra tesszük a tálkákat (ez azért fontos, mert sütés közben kifolyhatnak, így nem fog ráégni sehova) és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük a felfújtakat.

Miután kivettük őket a sütőből, hagyjuk hűlni és langyosan tálaljuk.

Epres kalácsfelfújt