Cukros alma

Cukros alma

Nemsokára Halloween, nem tudom hányan “ünneplitek” bármilyen parti vagy csokikéregetés formájában, de én azért készültem pár ötlettel itt a blogon. Elsőnek ezekkel a “mérgezett” almákkal. Nem egy fogbarát édesség, de nagyon-nagyon jól néz ki!:)

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, viszont arra hívnám fel a figyelmet, hogy a cukor bizony éget! Mikor már nem buborékos és pár percet pihentetted is, akkor is forró marad. És nagyon gyorsan kell vele dolgozni, hogy eközben ne is dermedjen meg túlságosan, hogy szép legyen a bevonat. Apróbb, piros héjú almákat ajánlok hozzá, egyrészt mert sokkal könnyebb az olvadt cukorba forgatni, másrészt szerintem ennyi is bőven elég belőle:) Nem tudtam sehol venni olyan kis jégkrémhez/nyalókához való spatulákat (ha valaki tudja a lelőhelyét az kérem írja meg, köszi!:), ezért nagyon kreatív módon faágakra tűztem őket. Így talán még jobban is néznek ki:)

Cukros alma

Hozzávalók

  •  6 darab kisebb méretű, piros alma
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 0,7 dl méz
  • piros ételfesték
  • margarin a sütőpapír kenéséhez
  • 6 db pálcika vagy faág és alufólia

Elkészítés

  1. Az almákat először forrásban lévő vízzel leforrázzuk és szárazra töröljük őket. Ez azért fontos, mert így lejön a héjáról  viaszos bevonat és így majd jobban tapad rá a cukormáz.
  2. Ezután egy hegyes késsel felül kivágjuk a szárát.alma
  3. Ha faágakat használunk a végeit becsomagoljuk alufóliába és így nyomjuk bele az almába (jó mélyre, legalább a feléig).
  4. A cukorbevonathoz egy lábasba öntjük a cukrot, a mézet, a vizet és az ételszínezéket és elkezdjük melegíteni.A cukormáz hozzávalói
  5. Ha már forr, kicsit  visszavesszük a hőfokot és így főzzük kb. fél órát.A cukorszirup
  6. Akkor jó, ha már rátapad a kanál hátára és ha egy pohár jéghideg vízbe cseppentünk belőle, azonnal megdermed és nem folyik benne szét.Próba
  7. Ha ilyen az eredmény, akkor félrevesszük és kb. 5-7 percet hagyjuk hűlni. Közben kicsit sűrűsödik és nem fog lefolyni teljesen az almáról.A cukorbevonat
  8. Amíg hűl, egy sütőpapírt vékonyan megkenünk margarinnal.
  9. Ezután az almákat a pálcika/faág segítségével egyenként a cukormázba forgatjuk. Vigyázat, még mindig forró!!!Az almákat a cukormázba forgatjuk
  10. A kivajazott sütőpapírra tesszük őket, és megvárjuk, míg megdermednek.Cukros alma

És már fogyasztható is!:) Sajnos nem lehet sokáig tárolni, mert a cukormáz visszapuhul, így érdemes csak pár órával fogyasztás előtt elkészíteni.

Cukros alma

Megosztás

Szólj hozzá te is!