Csokis süti vörösboros csokimázzal

Csokis süti vörösboros mázzal

Egy saját készítésű apró, édes figyelmesség a legfontosabb embernek bármelyik napot bearanyozza, nem kell hozzá semmilyen ünnepnap. Ám, ha a Valentin nap mégis különlegesebb lenne a többinél, ez a nagyon csokis csoda tökéletes meglepetés!:)

Nem is igazán tudom, mit írjak erről a sütiről… Talán a klisének hangzó, “(nem csak) csoki rajongóknak kötelező” mondat lenne a leginkább helytálló, mert minden túlzás nélkül isteni. A süti állaga belül krémes, mintha lágy, igazán jó csokoládéba harapnál, kívül pedig vékony, ropogós kéreg sül rá, amit savanykás, kissé gyümölcsös csokimáz borít, friss gyümölcsökkel a tetején. Egyszerűen tökéletes!:)

Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult, az egyetlen kulcs lépése a csoki olvasztás, a többi pedig már csak pár mozdulat és már a sütőben is van a csodasütink. Sütés közben fel fog púposodni a tészta, ami szépen vissza fog húzódni, ahogy hűl, pánikra semmi ok:) Tortaként is megállja a helyét, a megadott mennyiséghez egy kb. 20 cm-es formát javaslok.

Csokis süti vörösboros mázzal

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg étcsoki
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 csapott tk. só
  • 5 dkg liszt

Máz

  • 10 dkg étcsoki
  • 2,5 dkg vaj
  • 1/4 tk. só
  • 2 púpos ek. porcukor
  • 0,5 dl vörösbor (Cabernet Sauvignon)

Friss gyümölcs a díszítéshez (málna, szeder, gránátalma)

Elkészítés

  1. A csokis sütihez a csokit apró kockákra vágjuk, hőálló tálba tesszük a cukorral és a vajjal és gőz fölött elkezdjük olvasztani.Csoki olvasztása a sütihez
  2. Ha már csak pár csokidarab látszik benne, levesszük a gőzről, így kevergetjük, míg teljesen el nem olvad (nem baj, ha a cukor nem olvad el teljesen, a lényeg, hogy a csoki elolvadjon benne).
  3. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindig simára keverjük.Csokis süti alap
  4. Végül hozzákeverjük a sóval elkevert lisztet.Csokis süti alap
  5. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk (kb. 20×30 cm-es tepsit használtam).Irány a sütő!
  6. 165 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 1 óra alatt megsül (előfordulhat, hogy sütés közben felpúposodik, de a sütés után ez majd szépen visszahúzódik).
  7. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  8. A mázhoz a csokit a vajjal és a sóval gőz fölött elkezdjük melegíteni.
  9. Amikor már csak pár apró csokidarab látható, ismét levesszük a gőzről és így kevergetjük tovább, míg el nem tűnnek.
  10. Hozzáadjuk a porcukort (a cukor össze fogja rántani, kásás állagú lesz, de ez normális).Vörösboros csokibevonó készítése
  11. A vörösbort átforraljuk pár perc alatt, majd óvatosan a csokihoz öntjük és az egészet simára keverjük.Vörösboros csokibevonó készítése
  12. 10 percre félretesszük pihenni, hogy egy kicsit dermedjen.Vörösboros csokibevonó készítése
  13. A sütit felszeleteljük/tetszőleges formában kivágjuk, rácsra tesszük egymástól kb. 1 cm távolságra és óvatosan rácsorgatjuk a csokit.Süti bevonása vörösboros csokimázzal
  14. Ízlés szerint friss gyümölccsel díszítjük, majd hűtőbe tesszük, hogy a máz teljesen megdermedjen.

 

Megosztás

Szólj hozzá te is!