2012. szeptember 19.


Krémes sütik, Kelt tészták, Fánk

Csokis profiterol

Már egy ideje tervben volt a profiterol, de valahogy mindig háttérbe szorult a nyár folyamán a sok friss gyümölcs miatt. De most megint úgy éreztem, kell valami “nagyoncsokis”, így elkészítettem végre. Egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik:)

Ezeknek a krémes golyóknak az alapja egy égetett tészta, olyan, mint a képviselőfánké. Elsőre talán kicsit macerásnak tűnhet, de tényleg nem az, képeket is készítettem minden lépésről, hogy hogyan is kell kinéznie, a biztos siker érdekében. Tölteléknek egy egyszerű mascarponés csokoládé krémet készítettem, amiből persze nem sajnáltam a csokit most sem:) Talán a golyócskák megtöltögetése veszi igénybe a legtöbb időt, legalábbis én ezzel vacakoltam a legtöbbet, mert nem tudtam soha eldönteni, vajon elég krém került-e bele egy-egy fánkocskába.

Csokis profiterol

Hozzávalók

(kb. 30-35 darab)

Tészta:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás

Töltelék:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg tejcsoki

Tetejére:

  • 4 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfix
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csokoládéforgács

Elkészítés

  1. A tésztához egy lábasban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a vajat, várjuk meg, míg elolvad és keverjük bele a lisztet.
  2. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. (3-4 perc)Égetett tészta
  3. Félrevesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Egy lágy tésztát fogunk kapni:A kész tészta
  4. A tésztát habzsákba töltjük és sűtőpapírra egymástól legalább 3-4 cm távolságra kb. 20ft-os nagyságú kupacokat formázunk.Készül a profiterol...
  5. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20-25 perc alatt megsülnek. Az elkészült fánkocskákA fánkocskák belül üregesek lesznek
  6. A töltelékhez a csokoládékat apróra felkockázzuk és gőz fölött felolvasztjuk.
  7. Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, és hozzákeverjük a mascarpone-t.A krém
  8. A kihűlt fánkokat habzsák segítségével megtöltjük a csokis krémmel, majd egymás mellé egy tálba helyezzük őket.A fánkokat megtöltjük
  9. A hideg tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral habbá verjük, és rásimítjuk a fánkok tetejére.
  10. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy a fánkocskák tésztája megpuhuljon.

Csokis profiterol