2014. június 27.


Gyümölcsös sütik, Lepény, Pite

Cseresznyés-ricottás lepény

Egyszerre édesen vaníliás és nagyon gyümölcsös ez a lepény, sok-sok megbúvó, roppanós cseresznyével a ricottás töltelékben. Itt szezonális kedvenc lett azt hiszem:)

Mostanra már egészen feketék és mézédesek lettek a fánkon a cseresznyék, így nagyjából az utolsó lehetőségek egyike volt, hogy elkészüljön ez a süti. Telitalálat volt úgy érzem:) És nem mellesleg nagyon gyorsan elkészül! Az alapja a szokásos citromos omlós tészta volt, amit nagyjából 5 perc összegyúrni. A töltelék pedig vaníliával fűszerezett ricotta lett, amiben szintén visszaköszön a citrom aromája. Ebbe a krémbe kerültek bele végül a roppanós és édes cseresznye szemek (maggal!), amik tökéletesen megőrizték formájukat a sütés után is.

Cseresznyés-ricottás lepény

Hozzávalók

(20×15 cm-es sütőformához)

Tészta:

  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/4 cs sütőpor (3g)
  • 1/4 cs Bourbon vaníliás cukor (3g)
  • fél ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 25 dkg ricotta
  • fél cs. Bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 ek. kukorica keményítő
  • 2 ek. cukor
  • 20 dkg nagyszemű cseresznye

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk.A tészta hozzávalói
  2. A tésztát két folpack közt kinyújtjuk, majd belesimítjuk a sütőpapírral kibélelt sütőformába.Beleigazítjuk a sütőformába
  3. A töltelék hozzávalóit (a cseresznye kivételével) simára keverjük, majd a tésztára öntjük.A tölteléket a tésztára öntjük
  4. A magozatlan cseresznyeszemeket a tetejére szórjuk (ne nyomjuk nagyon bele, mert amúgy is bele fog süllyedni)Ráhelyezzük a cseresznye szemeket
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30-35 perc alatt elkészül.

Megvárjuk, míg kihűl és szeletelhető.

Cseresznyés-ricottás lepény