2012. július 7.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Cseresznyés rebarbara dzsem

Íme a már korábban, az epres rebarbarás lekvárnál említett szatyornyi rebarbarából született második lekvár-változat. Ugyanis érkezett mellé egy kis cseresznye is, így végre kipróbálhattam ezt a lekvárt is, mert tavaly lemaradtam a cseresznyéről.Már tavaly kitaláltam, hogy kéne ilyet is csinálni, mert a cseresznyét is nagyon szeretem, de tavaly a saját fánkon termett cseresznye tiszta kukac volt, így a cseresznye lekvár főzés elmaradt. A képek sajnos nem teljesen adják vissza, de nagyon szép pinkes színe lett a lekvárnak. Valamiért  az összes képen piros lett… Na mindegy. A lényeg, hogy nem csak a színe, de az íze is nagyon jó, főleg, ha valami kevésbé megszokott lekvárt szeretnénk kreálni.

cseresznye&rebarbara

Hozzávalók

  • 60 dkg rebarbara (megtisztított súly)
  • 65 dkg cseresznye (megtisztított súly)
  • 35 dkg cukor
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 kk. citromsav

Elkészítés

  1. Előkészítjük az üvegeket: forró vízzel átmossuk őket és hagyjuk megszáradni.
  2. A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, a rebarbara külső héját pedig lehúzzuk és felkockázzuk.cseresznye
  3. Ezután aprítógépbe tesszük őket kb. két nagy maréknyi cseresznye kivételével, és összeaprítjuk.
  4. Egy nagy lábasba tesszük a felaprított gyümölcsöt, hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a citromsavat, valamint a korábban félretett cseresznyét.Készül a lekvár....
  5. Nagy lángon elkezdjük forralni, majd ha már forr, hagyjuk így főni 3 percig.
  6. Ezután félre húzzuk, lekanalazzuk a keletkezett habot és az előkészített üvegekbe merjük.Cseresznyés rebarbarás lekvár
  7. Az üvegeket befőzőfóliával lefedjük, jól rácsavarjuk a tetőt és 5 percre fejtetőre állítjuk.

És el is készült a lekvár!:)

Pink lekvárhoz pink csomagolás:)

Az elkészült lekvárt hűvös helyen tároljuk, felbontás után pedig hűtőben a helye, így biztosan sokáig eláll.

Cseresznyés-rebarbarás lekvár