Cseresznyés pite

cseresznyepite

Szerintem pontosan ilyen a tökéletes cseresznyés pite. A tészta puha, a töltelék sűrű és fellelhetőek benne a cseresznye szemek, enyhén fűszeres, a teteje pedig ropogósra sült a vékonyan rákaramellizálódott cukorral. Ugye, hogy érdemes tovább olvasni…:)

Idén is nagyon sok nagyszemű roppanós cseresznye termett a fánkon, így nem is volt kérdés, hogy a lehető legtöbb édességet készítem belőle. Nem maradhatott ki a sorból a pite sem, elvégre örök kedvencem. Most egyadagos minipiték készültek, de a megadott mennyiség 1 nagy (kb. 23 cm-es) formához vagy 4 kicsihez elég.

Cseresznyés pite

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • kb. 50 dkg cseresznye
  • 20 g kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
  • 2-3 ek. cukor
  • őrölt szegfűbors ízlés szerint

1 tojás a kenéshez

porcukor a szóráshoz

Cseresznye

Elkészítés

  1.  A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjukA hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A  tészta
  4. A töltelékhez a cseresznyét kimagozzuk, majd összekeverjük a keményítővel, a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű szegfűborssal.
  5. Pihentetés után a tésztát 2 (vagy 8) egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kisodorjuk folpack közt.
  6. Egy lapot belesimítunk a forma aljába úgy, hogy a peremét is befedje és megtöltjük a cseresznyével. Egy másik lapot pedig közepén kiszúrunk.Összeállítjuk a pitét
  7. A kiszúrt lapot rásimítjuk a pite tetejére, széleit pedig körben összenyomkodjuk, majd a felesleges tésztát levágjuk róla.Összeállítjuk a pitét
  8. A tetejüket megkenjük enyhén felvert tojással és vékonyan megszórjuk porcukorral.Megkenjük tojással és megszórjuk cukorral
  9. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 percet sütjük. (mini piték esetében kb. 20 perc elég)
  10. Megvárjuk, míg langyosra hűl és már fogyasztható is:)

Langyosan a legfinomabb:)

Cseresznyés pite

Egy szelet tökéletes pite:)

Cseresznyés pite

Megosztás

4 hozzászólás

  1. Letti szerint:

    Szia!
    A tortaformát, amibe belerakod a tésztát, kivajazod-lisztezed, vagy csak simán belerakod?:)

  2. mimozagirl szerint:

    Szia!
    Ez az élesztőmennyiség nem sok egy kicsit? Kipróbáltam és nekem nagyon ducira kelt és kalács íze lett tőle.

    • Vikki szerint:

      Szia,

      egyáltalán nem. Hideg helyen kelesztetted? Mert ez fontos, hogy a hűtőben kell, különben valóban kalácsos lesz:)

Szólj hozzá te is!