2012. április 4.


Száraz sütik, Keksz

Citromos-szegfüborsos nyuszi keksz

A vadonatúj nyuszi alakú szaggatóimat akartam kipróbálni, valójában így született ez a citromos-fűszeres keksz. Ezért is kapta a “nyuszi keksz” nevet itt a bejegyzésben, igazából bármilyen formával ugyanolyan finom lesz:) Aki nem akar ilyenekkel vacakolni, egyszerűen csinálhat belőle kör alakút is.

Már nagyon-nagyon régóta kerestem nyuszi alakú szaggatót, tudom, hogy alapdarab, mint a karácsonyfa, de valahogy akármennyire kerestem, soha sehol se volt ilyen (még készletben sem, amikben volt helyette a körömcipőtől a tevéig minden…). Aztán egyszer a nagy interneten találtam! (Külön köszönet ezúton is Zsófinak, aki beszerezte:)) Úgyhogy neki is álltam a kekszgyártásnak és elsőre ezek a pasztellszínű, citromillatú cukiságok lettek belőle:) A citrom mellé szegfűborsot választottam: nagyon jó illata van, a fahéj és a szegfűszeg keveréke (nem véletlen “allspice berries” az angol neve), és enyhén csípős, mint a gyömbér. Mivel nemsokára húsvét van, valószínűleg jó sok változat fog még készülni a nyuszis kekszeknek.

citrom & szegfűbors

Hozzávalók

Kekszhez:

  • 5 dkg krémsajt (friss sajt típusú)
  • 6 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 szem szegfűbors
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. citromlé
  • pár csepp citrom aroma (elhagyható)

Díszítéshez:

  • 10 dkg fehércsoki
  • piros és sárga ételfesték (elhagyható)
  • 1 csepp citrom aroma (elhagyható)
  • dekorcukor (elhagyható)

Elkészítés

  1. A cukrot a margarinnal robotgép segítségével simára keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot, a citrom reszelt héját, a citromlevet (az aromát) és simára keverjük.
  2. A szegfűborsokat folpackba csomagolva nagyon apróra összetörjük.Szegfűbors
  3. Teaszűrőn át a cukros-margarinos masszához szitáljuk.
  4. Hozzáadjuk a lisztet is és az egészet összegyúrjuk. Mivel egy elég lágy tésztát kapunk, ezért folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe legalább fél órára.
  5. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.A tésztát kiszaggatjuk
  6. Ha nem akarunk ezzel vacakolni: hagyjuk még fél órát a hűtőben és ahogy kivettük a folpackba csomagolt tésztát, hengert formálunk belőle és éles késsel 2-3 mm vastagra szeleteljük. (vagy egyszerűen csak golyókat formálunk és szétlapítjuk a sütőlapon:)
  7. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük a nyuszikat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. (érdemes figyelni, nehogy nagyon megbarnuljon)Nyuszi hadsereg
  8. Megvárjuk míg teljesen kihűlnek.
  9. A fehér csokit apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk (ha színezni akarjuk adunk hozzá pár csepp ételfestéket. Én ezen kívül tettem bele még egy csepp citrom aromát is) és belemártjuk a nyuszikat.fehércsoki
  10. Megvárjuk, míg a csoki teljesen megdermed a tetején és már kész is! Ebből a mennyiségből kb 40 db apró keksz lesz (~ kb. 20 rendes méretű).Ezmiez??