2016. január 29.


Száraz sütik, Kelt tészták, Fánk

Citromos-mákos fánk a sütőből

Olajszag mentes farsangi finomság következik, amit ráadásul keleszteni sem kell, így mindössze nagyjából fél óra alatt el is készül! Csábtó, ugye?:)

A fánkokat mákkal és illatos citrommal ízesítettem, a tetejére pedig gyömbéres citrommáz került, ami szerintem mesterien kiegészítette az édes piskótás tésztát. Ennél a receptnél igazán várom a visszajelzéseket, ugyanis bevallom, hogy én nem szeretem a mákot egyáltalán, így számomra csak az illat és az állag volt a mérvadó, az ízeket illetően nem tudtam véleményt alkotni. Szóval kedves mák rajongók, várom a véleményeket!:)

Citromos-mákos fánk a sütőből

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1/2 kk. só
  • 1 púpos ek. mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 4 ek. olvasztott kókuszzsír
  • 4 ek. citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. (Bourbon) vaníliás cukor

Citromos máz:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 ek. citromlé
  • 1 tk. frissen reszelt gyömbér

Elkészítés

  1. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáreszeljük a citrom héját és kifacsarunk hozzá 4 ek. citromlevet is.Citromos-mákos fánk hozzávalói
  3. Egy tálban a liszthez keverjük a mákot, a sütőport, a sót.Citromos-mákos fánk száraz hozzávalói
  4. A tojásos masszához adjuk az olvasztott kókuszzsírt, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.Citromos-mákos fánk tésztája
  5. Fellazítjuk a tejjel, majd az így kapott tésztát nejlon zacskóba kanalazzuk, sarkára kb 2 cm átmérőjű lyukat vágunk és a sütőformába adagoljuk.Irány a sütő!
  6. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt aranybarnára sülnek.
  7. A mázhoz a porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt gyömbért.Citromos-gyömbéres cukormáz
  8. A kihűlt fánkokat bevonjuk a citromos cukormázzal és hagyjuk rádermedni.A fánkokat bevonjuk cukormázzal

Citromos-mákos fánkok a sütőből