2012. augusztus 21.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Száraz sütik, Kuglóf, Torta

Citromos kuglóf friss gyümölccsel

Egy végtelenül egyszerű és nagyon mutatós sütemény, lényegében csak össze kell keverni a hozzávalókat és friss gyümölccsel kidekorálni kedvünk szerint: és kész is a citromos kevert kuglóf:)

Nem nagyon szoktam kuglófot készíteni, talán egyszer csináltam, annak ellenére, hogy ezer éve áll a szekrényben két különböző méretű kuglóf forma is. Valahogy sosem hozott lázba. Aztán találtam ezt a receptet, és mivel pont nem volt sok időm sütögetni, kipróbáltam. Nagyon finom lett, igazi puha, mégis tömör citromos piskóta, amire aztán befejezésképp joghurtos-mascarponés krém került és sok friss gyümölcs. Lehetetlen megállni, hogy ne kóstold meg:)

Citromos kuglóf

Hozzávalók

 Kuglófhoz:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • egy nagyobb citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 25 dkg liszt

Krémhez:

  • 1 pohár görög joghurt (legjobb a citromtorta ízű!)
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj

Friss gyümölcsök a szezonnak megfelelően (barack, szőlő, málna, szeder, áfonya, eper stb.)

Elkészítés

  1. A citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  2. A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk és kb. 1 ek. liszttel enyhén kilisztezzük. (körbeforgatod a formát, hogy mindenhova egyenletesen jusson, a felesleget pedig kiöntöd:)
  3. A vajat/margarint a cukorral egy nagy tálban habosra keverjük.
  4. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat és simára keverjük.A margarint a cukorral és a tojásokkal simára keverjük
  5. A lisztet a sóval és a sütőporral és a citromhéjjal elkeverjük, majd a cukros masszához adjuk a citromlével együtt és simára keverjük.Hozzáadjuk a lisztet
  6. Az így kapott masszát átkanalazzuk a kilisztezett formába, és a tetejét (ami aztán az alja lesz) szépen elsimítjuk.Készül a kuglóf
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül. Ekkor kiborítjuk a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűl.A kuglóf
  8. Addig elkészítjük a krémet: a mascarponét a joghurttal a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű citromhéjjal simára keverjük.
  9. Ha a kuglóf kihűlt, a tetejét megkenjük a mascarponés-joghurtos krémmel és tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítjük.Kész a kuglóf!

Dekorálhatjuk még citromhéjjal is, sajnos mikor már elkészült és lefotóztam akkor jutott eszembe, hogy lemaradt:)

Citromos kuglóf