Bodzás túrós szív

Bodzás túrós szív

Van olyan, aki nem szereti a puha, kelt tésztás túrósbatyut? Nem hiszem… Nekem is az egyik kedvencem, így ez lett végül ennek a sütinek is az alap ötlete a bodza mellett. A formát pedig kicsit újragondoltam:)

Szerintem a zamatos, édes bodza szirup nagyszerű párost alkot a kissé savanykás túróval, ami egy pihe-puha kelt tésztába ágyazva hibátlan reggeli. Egy “gond” van vele: ha valóban reggelire szánjuk, a kelesztési idő miatt nagyon korán kell kelni:) Ebből a mennyiségből 8 db, 2 tenyérnyi méretű péksütemény készíthető.

Bodzás túrós szív

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • bodza szirup ízlés szerint (min. 5-6 ek.)

1 tojás sárgája és kevés tej a kenéshez

bodza

Elkészítés:

  1.  A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.Sima tésztává gyúrjuk
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.Hozzáadjuk a vajat is
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. Addig elkészítjük a tölteléket: a túróhoz ízlés szerinti mennyiségű bodzaszirupot adunk (minél több, annál jobb, hogy kellően intenzív legyen a bodza íze)A töltelék
  6. Mikor megkelt a tészta, 8 egyenlő részre osztjuk.
  7. A bucikat egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, kenünk rá a töltelékből, majd feltekerjük.Feltekerjük
  8. Most jön az érdekesebb része:) Az így kapott tekercset félbehajtjuk először.Félbehajtjuk
  9. Majd egy éles késsel a hajtás felőli oldalán kb a feléig bevágjuk.Bevágjuk
  10. Áttesszük a sütőpapírral bélelt sütőlapra és a bevágott rész szétnyitjuk, az alját pedig összenyomkodjuk, hogy hegyes legyen.Szétnyitjuk
  11. További fél órát hagyjuk pihenni sütés előtt, majd megkenjük kevés tejjel felhígitott tojás sárgájával.Irány a sütő!
  12. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.

Megvárjuk, amíg kihűlnek és már fogyasztható is:)

Bodzás túrós szív

Bodzás túrós szív

 

Megosztás

Szólj hozzá te is!