Birsalma pite

Birsalma pite

Még mindig szezonja van a birsalmának, ez is igazi téli gyümölcs, mert nagyon sokáig eláll, és pont akkor lesz édesebb és (valamivel) puhább, minél tovább lapul a spájzban.

Ezt a receptet még korábban találtam egy magazinban, és mivel pont volt itthon néhány szem birsalma, ezért ki is próbáltam. Megérte vesződni a pucolással és a darabolással, mert az eredmény egy omlós tésztás, aranysárga savanykás-gyümölcsös töltelékű pite lett. Szerintem (mint minden gyümölcsös pite) langyosan a legfinomabb!

Hozzávalók

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 6-7 db birsalma
  • 1 citrom
  • 12,5 dkg cukor
  • 4,5 dl almalé (lehetőleg 100%-os)
  • 2 cs vaníliás pudingpor (2x40g)

Kenéshez:

  • 1 tojás

 

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpack-ba csomagolva, 30 percet pihentetjük a hűtőben.
  2. A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével.
  3. A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk.
  4. A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, és felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig.
  5. A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, és hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve.
  6. A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszúrkáljuk a tésztát.
  7. Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. (rácsozhatjuk, be is fedhetjük vele teljesen – ebben az esetben a tetejét is megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson – vagy szaggatóval kiszúrt formákkal díszíthetjük)
  8. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd 190 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megosztás

2 hozzászólás

  1. Ágnes szerint:

    Nagyon megtetszett a recept, akár sima almával is biztos kitűnő. Volna egy kérdésem: nem szappanosodik el az alsó tésztalap? Mert az ilyen pitékbe azt nem szeretem nagyon, hogy annyira magába szívja az alsó lap a nedvességet, hogy olyan nyers vagy nyerses marad… Vgay mit lehetne szerinted ellene tenni, hogy ne szívja be a töltelék nedvességét a lap? Köszönöm a választ! Gyönyörűen néz ki amúgy, szeretném majd megcsinálni,ezért a kérdés 😀

    • Vikki szerint:

      Nem fog elázni, mert a töltelék, ami bele kerül, már eleve sűrűre van főzve a pudingporral. Egyébként ha pl. almás pitét sütsz, akkor jól ki kell nyomkodni a lereszelt almát, hogy minél kevesebb leve maradjon és így biztosan nem fog elázni. A másik lehetőség pedig, ha olyan a gyümölcs, amit nem lehet csak úgy kinyomkodni, az, hogy kukoricakeményítőt keversz hozzá, úgy nyersen ahogy van. Így ahogy sül, az majd felszívja a levét és besűríti, így nem áztatja el az alsó lapot.

Szólj hozzá te is!