Barackos-levendulás crostata

Barackos-levendulá crostata

Volt itthon néhány szem gyönyörű, érett, lédús barack, amiből eredetileg pitét akartam sütni, de mivel arra nem volt elég, így lett belőle végül crostata…

Ez a végtelenül egyszerű piteszerű édesség Olaszországból származik. Az alapja egy egyszerű omlós tészta, és gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni: lekvár, friss gyümölcs, főzött krém… Én most a bevezetőben említett barackokkal töltöttem meg, amit levendulasziruppal locsoltam meg. Került némi levendula a tésztába is, csak az ízek miatt. El lehet készíteni lepény formában is, én most a rusztikusabb megoldást választottam, mert valahogy 40 fokban nem volt kedvem vacakolni vele, amúgy is percek alatt meglágyult a tészta, amint kivettem a hűtőből. Így az elkészítési ideje kb. 15 perc volt (+ a sütési idő). Szóval már tényleg nem lehet semmi kifogás, hogy miért ne próbálnád ki:)

Barackos-levendulás crostata

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 3 ek. cukor
  • csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 4-5 ek. jéghideg víz
  • 1 tk. szárított levendula virág
  • reszelt citromhéj (elhagyható)

Töltelék:

tej és kristálycukor a kenéshez

Elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk: a vajat a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a levendula virágot, a citromhéjat, a sót és a jéghideg vizet és addig gyúrjuk, míg összeáll.A tészta hozzávalói
  2. Ekkor folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.A tészta
  3. A barackokat megmossuk és cikkekre vágjuk.
  4. Ha letelt a pihentetési idő, a tésztát sütőpapírra tesszük és itt kb. 1cm vastag körlappá  nyújtjuk (így nem fog eltörni, mikor a sütőlapra emeléssel próbálkozunk:)
  5. Megkenjük baracklekvárral úgy, hogy kb. 2 ujjnyi peremet hagyunk neki körben, és tetszés szerint rápakoljuk a barack szeleteket.Megpakoljuk barackkal:)
  6. Ezután a széleit felhajtjuk, majd meglocsoljuk a levendula sziruppal.Levendula szirup kerül a barackokra
  7. A tészta széleit megkenjük tejjel, majd jó vastagon megszórjuk kristálycukorral (majd szépen rákaramellizálódik és ropogós lesz:)Mehet a sütőbe!:)
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük, majd további 10 percig sütjük grill funkción (ha nincs a sütőnkön ilyen, akkor összesen 30 perc a sütési idő ugyanazon a hőfokon)

Barackos levendulás crostata

Langyosan a legfinomabb, mint az összes gyümölcsös pite!:)

Barackos levendulás crostata

 

 

Megosztás

Szólj hozzá te is!