2012. augusztus 15.


Sütés nélkül, Krém desszert

Arroz con leche

A spanyol tejberízs. És hogy miben más, mint a miénk? Ebben is fahéj és citromhéj van, mint a katalán krémben.

Az első találkozásom a spanyol tejberízzsel elég felemásra sikerült. Örültem végre a boltban, hogy látok egy ismert márkát, gondoltam, csak ugyanaz van benne, mint itthon. Nagy örömmel hazavittem, kibontottam, megkóstoltam és két kanál után gyorsan félre is tettem:) (de jó, hogy ráadásul 4-esével árulták…) Aztán jó pár napig állt a hűtőben, mire ismét ráfanyalodtam egy dobozra. És érdekes módon, ekkor már kifejezetten ízlett! (valószínűleg a krónikus édességhiány volt az oka:) Azóta imádom az ízét. Mivel nálunk ilyesmi egyáltalán nem kapható, ezért itthon szoktam elkészíteni. Az elkészítése ugyanaz, mint egy hagyományos tejberízsé, annyi különbséggel, hogy a tejet a fahéjjal és a citromhéjjal kell felforralni, mint a katalán krémnél.

A tejberizs lelke: citrom & fahéj

Hozzávalók

  • 15 dkg rizs (arborio)
  • 1,5 dl víz
  • 3 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd egész fahéj
  • 5 dkg cukor

Elkészítés

  1. A tejet egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a fahéjat és a citrom héját lehámozva (lehetőleg minél nagyobb darabokban, hogy könnyebb legyen majd kiszedni) és felforraljuk.A tejet a citromhéjjal és a fahéjjal felforraljuk
  2. Egy másik edényben a rizsre ráöntjük a vizet és fedő alatt addig pároljuk míg el nem forrja az összes vizet.Előpárolt rizs
  3. Mikor elfőtt az összes víz a rizs alatt, a tejből eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéjat és ráöntjük a rizsre.
  4. Közepes lángon kb. 15 perc alatt lefedve puhára pároljuk. (közben gyakran átkeverjük, hogy ne égjen le)
  5. Mikor a rizs szemek teljesen megpuhultak hozzáadjuk a cukrot, jól átkeverjük és levesszük a tűzről.Készül a spanyol tejberizs
  6. Tálkákba adagoljuk, és mikor teljesen kihűlt, betesszük a hűtőbe.
  7. Hidegen, őrölt fahéjjal tálaljuk.Arroz con leche