Aranygaluska

Aranygaluska

Klasszikus desszert, egy kicsit másképp. Az íz ugyanaz, csak új külsőt kapott: muffin formában sütöttem meg, mert szerintem így sokkal látványosabb lett a végeredmény.

Annyi változtatás történt csak, hogy dió helyett pirított mogyorót és fahéjat kevertem a cukorhoz, ami a kelt tészta közé került, ugyanis a diót nem igazán szeretem. Természetesen aki a hagyományos változat ízére vágyik, használhat diót helyette:) A fahéjas cukor gyönyörűen rákaramellizálódik sütés közben a tésztagolyócskákra. Így egy roppanós kéreg kerül a puha kelt golyókra, amik tésztájába extra hozzávalóként egy csipet reszelt citromhéj is lapul. Vaníliás sodót készítettem hozzá, én inkább ezt ajánlom, mint a zacskós pudingot, mert ezzel az igazi:)

Aranygaluska

Hozzávalók

(12 darabhoz)

  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • fél ek. cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja

Összeállításhoz:

  • 10 dkg durvára darált pirított mogyoró (vagy helyette darált dió)
  • 7 dkg cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 5 dkg olvasztott vaj

Sodóhoz:

  • 2 tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek. liszt

Elkészítés

  1. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgát, a citromhéjat és az olvasztott vajat és a felhabosodott élesztőt, és hólyagosra dagasztjuk (akkor jó, ha már elválik az edény falától.A tészta hozzávalói
  3. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc)Duplájára kelesztjük
  4. A durvára darált pirított mogyorót összekeverjük a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal.
  5. A muffin tepsi mélyedéseit kibéleljük papírral és a tésztából kb. 2-3 cm átmérőjű golyócskákat tépünk, amit először az olvasztott vajba, majd a cukros-fahéjas keverékbe forgatunk. Először vajba, majd a cukorba forgatjuk
  6. Egy mélyedésbe a golyók méretétől függően 3-4 darabot tegyünk, mert a duplájukra fognak nőni!Irány a sütő!
  7. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol aranybarnára sütjük. (sajnos az időt nem néztem, de ne süssük sokáig, mert kis adagok, így gyorsan megsül és a hosszú sütéstől kiszáradna.)
  8. Addig elkészítjük a sodót: a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral feltesszük melegedni.
  9. A tojássárgákat a liszttel és egy csepp tejjel simára keverjük.
  10. Ha a tej már forr, félrevesszük és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztes tojássárgát.Hozzáadjuk a tojássárgákat
  11. Ezután visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük.

A langyos aranygaluskát porcukorral megszórva és a vaníliás sodóval tálaljuk.Aranygaluska

Megosztás

5 hozzászólás

  1. Kiki76 szerint:

    Megsütöttem, mint már sok más receptedet… Ez is finom volt :)
    (mogyoró helyett mandula forgácsot használtam, mert én az “eredetit” is azzal csinálom)
    Végre valaki, aki szintén nem szeretni a diót :))

    • Vikki szerint:

      Örülök, hogy ízlett! A mandula is elég jól hangzik, szerintem én is kipróbálom! :)

  2. Zulejka szerint:

    szia!

    nagyon szeretem ezt a receptedet,de olyan rég sütöttem ..nem emlékszem hogy ebből mennyi lesz?
    Nehogy kevés legyen! :)

  3. Zulejka szerint:

    most nézem hogy 12 db ….:$

  4. Ledniczkyné Fetter Anna szerint:

    Megsütöttem már többször, dióval is isteni! :)

Szólj hozzá te is!