2014. április 4.


Gyümölcsös sütik, Pite

Almás pite Gruyére sajttal

A klasszikus finomság egy újabb változata: most a puha, omlós tészta került ízesítésre, mégpedig karakteres ízű érett sajttal. Ez a kissé furcsa párosítás azonban ne riasszon el senki, remekül harmonizálnak egymással:)

Nagyon régóta kerestem már mindenhol Gruyere sajtot, pont azért, hogy ez a pite elkészülhessen, így hát amikor hétvégén a piacon belefutottam az egyik sajtárusnál, nem is volt kérdés, hogy itt az idő, elkészülhet végre A pite:) Ennek a pitének az ötlete azonban nem tőlem származik, hanem az egyik régi kedvenc sorozatom, a Pushing Daisies öröksége. A sorozat egyik főszereplője, Chuck készítette rendszeresen ezt a különleges pitét nagynénéinek, némi antidepresszánssal megbolondítva. Hát, szerintem nem kell bele ilyesmi egyáltalán, magában is jobb kedvre derít az íze:) A kissé savanykás alma ugyanis remekül passzol az érett sajthoz, egyedi ízkombinációt adva. A sorozat rajongóinak kötelező elkészíteni, aki pedig nem ismerte korábban, annak pedig sütés után megnézni:)

Almás pite Gruyére sajttal

Hozzávalók

Tészta: (4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás
  • 5 dkg Gruyére sajt

Töltelék:

  • 60 dkg savanykás alma (idared)
  • 3 ek. cukor
  • 2 púpos tk. kukorica keményítő
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. citromlé

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a sajtot és összegyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A tészta
  4. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és aprítógépben felaprítjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a keményítőt és elkeverjük.
  5. A pihentetés után a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
  6. A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk. Rákanalazzuk az almát, elsimítjuk.A tésztát pite formába igazítjuk és megtöltjük
  7. Egy másik gombócot kinyújtunk, közepét kiszúrjuk és rányomkodjuk a formában lévő pite tetejére.
  8. Megkenjük tojással és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép pirosra sül.

Almás pite Gruyére sajttal

Almás pite Gruyére sajttal