Almás-bodzás cobbler

Almás-bodzás cobbler

Ez egy olyan édesség, ami akkor esik a legjobban, mikor bőrig ázol egy ronda esős őszi napon: egy ilyen után ugyanis igazi ajándék a sütőből kikapott, gőzölgő, meleg fűszeres alma töltelék, ami a közepén lapul…

Cobblert készíteni nagyon egyszerű, nagyon gyorsan el is készül és ami még jobb, a végtelenségig variálható. Ezért is szeretjük! Én most almát és bodzabogyót rejtettem a tészta réteg alá, a tetejét pedig fahéjas cukorral szórtam meg, amitől olyan lett kicsit, mint a kürtőskalács. Az alma fűszeres és forró, a tészta ropog… Mi kellhetne más egy esős őszi napon?:)

Almás-bodzás cobbler

Hozzávalók

Tészta: (4 kistálnyi adaghoz)

  • 5 dkg hideg vaj
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 kisebb tojás
  • csipet só
  • 13 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 0,5 dl tejszín

Töltelék:

  • 20 dkg alma (tisztított súly)
  • kb. 5dkg fekete bodza bogyó
  • 1 ek. keményítő
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés

  1. Az almákat megmossuk és meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
  2. A bodzabogyókat is alaposan megmossuk, majd egy nagy tálba összekeverjük az almával és a töltelék többi hozzávalójával együtt. A töltelék
  3. Hozzáadjuk a mézet is, majd sütésálló kistálakba kanalazzuk.Mézes alma bodzával
  4. A tésztához először a vajat simára keverjük a cukorral.A tészta
  5. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a vaníliás cukrot, a fahéjat a sütőport és végül a tejszínt, és az egészet simára keverjük.
  6. A kistálak tetejére kanalazzuk, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag réteg, mert sütés közben is dagadni fog még.A tésztát a gyümölcsre kanalazzuk
  7. A tetejére fahéjjal elkevert kristálycukrot szórunk, ami majd szépen rákaramellizálódik sütés közben.Irány a sütő!
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsül.

Langyosan a legfinomabb!:)

Almás-bodzás cobbler

Megosztás

Szólj hozzá te is!