2016. augusztus 26.


Krémes sütik

Afonyás-citromos mille feuille

Csodaszép tündérsüti kerekedett végül a friss áfonyámból, lágy citromos krémmel és ropogós lapokkal: íme a megszokott krémes mesebeli verziója:)

Az áfonyákat eredetileg eclair-be szántam a selymes vanília krémmel, de az úgy volt, hogy nem alakult túl jól:) Ezért, hogy ne vesszen kárba, és volt itthon leveles tészta is, kitaláltam hogy legyen inkább belőle mille feuille. Éles váltás, de a drága alapanyagokat nem pazaroljuk! Isteni nyári desszert lett belőle, ami teljes mértékben kárpótolta azt az eclair-t…:)

Áfonyás-citromos mille feuille

Hozzávalók

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg kukorica keményítő
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12,5 dkg áfonya

Elkészítés

  1. A leveles tésztát sütőpapírral fektetjük, majd hosszában félbe vágjuk. Az így kapott 2 tésztacsíkot tovább daraboljuk: kb. 4 cm széles téglalapokat vágunk.
  2. A tészta tetejét enyhén megkenjük vízzel, vékonyan megszórjuk porcukorral, majd még egy réteg sütőpapírt fektetünk rá és nehezéknek egy másik tepsit helyezünk a tésztára. Ez meggátolja majd, hogy felpúposodjon.
  3. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt aranybarnára sül.
  4. A krémhez a tojás sárgákat a a cukorral habosra keverjük.Vanília krém készítése
  5. A keményítőt fél dl tejjel simára keverjük, a maradék tejet pedig lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel!
  6. A keményítőt a tojáshoz keverjük majd pár kanálnyi meleg tejet adunk hozzá.
  7. A meleg tejet félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tojássárgás keveréket, majd visszatesszük és folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik.Vanília krém készítése
  8. Ha levettük a tűzről, belekeverjük a vajat.Vanília krém készítése
  9. A krém tetejére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön be amíg kihűl.
  10. A hideg tejszínt habbá verjük, az áfonyát pedig aprítógépben felaprítjuk.afonya
  11. A tejszínt a kihűlt krémbe forgatjuk, majd hozzáadjuk az áfonyát és a citrom reszelt héját is.Áfonyás krém a mille feuille-be
  12. Összeállítjuk a sütit: a krémet habzsákba töltjük és a tésztalap közepére apró pöttyöket nyomunk. 3 lapot helyezünk így egymásra, a legfelsőt dekoráljuk friss áfonyával és citromhéjjal.Mille feuille töltése
  13. Fogyasztás előtt 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.

Áfonyás-citromos mille feuille

Áfonyás-citromos mille feuille